T.C.
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönerge’nin amacı; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğünün amaçları, faaliyet alanları, organları, bu organların görevleri ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğünün amaçları, faaliyet alanları, organları, bu organların görevleri ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge; 04.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 7. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönerge’de geçen;
a) Bağımlılık: Kullanılan bir madde, nesne veya gerçekleştirilen bir davranış (eylem) sürecinde kişinin kontrolünü kaybetmesi durumunu,
b) Danışma Kurulu: Koordinatörlüğün Danışma Kurulunu,
c) Koordinatörlük: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğünü,
ç) Koordinatör: Koordinatörlük Koordinatörünü,
d) Rektör: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörünü,
e) Senato: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Senatosunu,
Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesini ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Koordinatörlüğün Amaçları ve Faaliyet Alanları
Koordinatörlüğün amaçları
MADDE 5- (1) Koordinatörlüğün amaçları şunlardır:
a) Bağımlılıkla mücadele konusunda Üniversite öğrencilerini bilinçlendirmek ve bu alandaki sorunlara kalıcı çözümler üretmek,
b) Bağımlılıkla mücadele, uygulama ve araştırma yöntemleri alanında eğitim almış olanlar ile bu alanda çalışanları toplumun ve kamunun faydasına sunmak,
c) Koordinatörlüğün faaliyet alanına giren konularda topluma hizmet niteliğinde uygulamalar yapmak, yapılan çalışmaları desteklemek,
ç) Bağımlılıkla mücadele ve uygulamalarını değerlendirmek.
d) Bağımlılıkla mücadele ve uygulamaları ile ilgili toplantı vb. etkinliklere katılmak.
Koordinatörlüğün faaliyet alanları
MADDE 6- (1) Koordinatörlüğün faaliyet alanları şunlardır:
a) Bağımlılıkla mücadele konusunda sosyal, bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak, yeni çalışmaların yapılmasını teşvik etmek, katkıda bulunmak,
b) Koordinatörlüğün amaçları doğrultusunda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak, ilişkiler kurmak ve geliştirmek, projeler yapmak veya projelerde yer almak,
c) Bağımlılıkla mücadele konusunda ulusal veya uluslararası toplantı, konferans, kongre ve sempozyum gibi bilimsel etkinlikler düzenlemek veya katılmak,
ç) Bağımlılıkla mücadele konusunda diğer her türlü etkinlik, araştırma ve yayınları yapmak,
d) Bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık oluşturmak için materyaller üretmek ve dağıtmak,
e) Bağımlılıkla mücadele konusunda Üniversitede yapılan çalışmaları Nevşehir Valiliği Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kuruluna sunmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Koordinatörlüğün Organları ve Görevleri
Koordinatörlüğün organları
MADDE 7- (1) Koordinatörlüğün organları şunlardır:
a) Koordinatör,
b) Koordinatör yardımcıları,
c) Danışma Kurulu.
Koordinatör ve Koordinatör Yardımcıları
MADDE 8- (1) Koordinatör, Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından 3 (üç) yıl için görevlendirilir. Görevi sona eren Koordinatör yeniden görevlendirilebilir. Koordinatör, Koordinatörlüğün tüm faaliyetlerinden Rektör’e karşı birinci derecede sorumludur.
(2) Koordinatör, Üniversite öğretim elemanları arasından en çok 2 (iki) koordinatör yardımcısı görevlendirir. Rektör gerektiğinde aynı usulle koordinatör yardımcılarını değiştirebilir. Koordinatör yardımcıları, Koordinatör tarafından verilen görevleri yapar ve Koordinatörün bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet eder. Koordinatörün görevi sona erdiğinde, müdür yardımcılarının da görevi sona erer.
Koordinatör’ün görevleri
MADDE 9- (1) Koordinatör’ün görevleri şunlardır:
a) Koordinatörlüğü temsil etmek,
b) Koordinatör’ün organlarını toplantıya çağırmak ve başkanlık etmek, toplantı gündemini hazırlamak, c) Koordinatörlüğün yıllık çalışma planı ile yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Rektörlüğün bilgisine sunmak,
ç) Koordinatörlüğün idari işlerini yürütmek, gerekli koordinasyon ve denetimi sağlamak.
d) Koordinatörlüğün faaliyet alanı ile ilgili toplantılara katılmak.
e) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.
Danışma Kurulu
MADDE 10- (1) Danışma Kurulu; Koordinatörlüğün faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan kişiler ile Üniversitenin akademik ve idari personelleri arasından Koordinatör tarafından önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen en az 5 (beş) kişiden oluşur. Danışma Kurulunun görev süresi 3 (üç) yıldır. Süresi biten üye tekrar görevlendirilebilir.
(2) Danışma Kurulu, her yıl kasım ayı içinde, Koordinatör’ün daveti üzerine olağan olarak toplanır. Gerektiğinde Koordinatörün daveti üzerine olağanüstü de toplanabilir. Toplantılar, davete icabet etmiş üyelerle yapılır; toplantı ve karar nisabı aranmaz.
Danışma Kurulunun görevleri
MADDE 11- (1) Danışma Kurulunun görevleri; Koordinatörlüğün faaliyet alanlarıyla ilgili dilek, tavsiye ve önerilerde bulunmaktır.
Koordinatörlüğe bağlı çalışma ve proje grupları
MADDE 12- (1) Koordinatörlüğün amaçları doğrultusunda, faaliyet alanlarıyla ilgili çeşitli çalışma ve proje grupları oluşturulabilir.
(2) Çalışma ve proje grupları Danışma Kurulu ve Koordinatör’ün teklifi ve Rektör’ün onayıyla kurulur. Çalışma ve proje gruplarında yer alacak Üniversite akademik ve idari personelleri ve Rektörün onayıyla ve en fazla üç yıllık süre için görevlendirilir. Süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir.
(3) Çalışma ve proje gruplarının kuruluş ve çalışma ilkeleri ile ilgili usul ve esaslar Danışma Kurulunca belirlenir
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ihtiyacı
MADDE 13- (1) Koordinatörlüğün akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanun’un 13. maddesine göre Koordinatörün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Ekipman ve demirbaşlar
MADDE 14- (1) Koordinatör tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, donanım ve demirbaş Koordinatörlüğün demirbaşına kaydedilerek kullanımına tahsis edilir.
Hüküm bulunmayan hâller
MADDE 15- (1) Bu Yönerge’de hüküm bulunmayan hâllerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 16- (1) Bu Yönerge, Senatoda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 17- (1) Bu Yönerge hükümlerini Rektör yürütür.
Yönerge’nin Kabul Edildiği Senato Kararı’nın
TARİHİ SAYISI
16.12.2021 2021.43.280